Welke accu's zijn er zoal?

Uitleg Startaccu's Semi-tractiebatterijen Tractieaccu's & AGM Accu's

Via onze bestelsite www.amperewinkel.nl bestelt u gemakkelijk, veilig en snel een breed en diep assortiment aan 12 volt startaccu's, semi-tractiebatterijen (start-lichtaccu's) en AGM accu's (opvolger van GEL accu's) voor camper, caravan of mover.

Hier leggen wij in het kort uit welke accu's en batterijen er beschikbaar zijn, wat de verschillen zijn tussen het ene en het andere product en wat hen zo uniek maakt. We behandelen achtereenvolgens de Startaccu's, semi-tractiebatterijen, tractiebatterijen / tractiesets en AGM accu's.

Blijven er alsnog vragen onbeantwoord of wilt U weten wat voor uw toepassing het juiste accu-type is? Neemt U gerust vrijblijvend contact met ons op voor informatie en advies.

Start accu's

Start accu's hebben de beschikking over veel platen per cel en kunnen daardoor veel stroom in korte tijd leveren. Deze accu's kunnen ontladen worden tot maximaal 50% van de capaciteit. Ze zijn dan ook met name geschikt voor startmotoren. De startaccu is vanwege de constructie alleen geschikt voor kortstondige belastingen met veel stroom.

Het verschil met een lichtbatterij is voornamelijk de oppervlakte van de platen met lood in de accu. Naarmate de oppervlakte van de batterijplaten toeneemt, kan het zuur makkelijker de platen binnendringen wat op zijn plaats een hogere stroomafgifte mogelijk maakt.

Startaccu's weten zich dan ook van andere accu's te onderscheiden door de aanwezigheid van grote, dunne platen. De startaccu is niet geschikt voor doorlopend laden en ontladen om verlichting te voeden.

Semi-tractiebatterijen

Semi-tractiebatterijen hebben de beschikking over minder platen per cel, betere/dikkere platen voor minder stroom in langere tijd bij een iets diepere maximale ontlading (tot 70%).

De standaard semi-tractiebatterij is een loodbatterij met een vloeibaar elektrolyt (navulbaar). Deze stroombron is geschikt voor licht-cyclische toepassingen. De semitractie batterij kan ook worden gebruikt om mee te starten, mits de capaciteit dat toelaat. Door de bijzondere samenstelling (dikke platen met speciale separatie) kunnen deze batterijen lang mee als ze goed geladen en onderhouden worden. De levensduur van deze batterijen valt of staat met de manier waarop ze gebruikt en onderhouden worden.

In het algemeen geldt dat de levensduur toeneemt, als de batterijen over het algemeen in een hoge laadconditie verkeren. Bijvoorkeur 80% van de capaciteit. Echter nooit meer ontladen dan tot 30%. Tussen de verschillende merken semi-tractiebatterijen zijn verschillen door andere samenstellingen van het gebruikte lood ("antimoonarm lood", seleen- en calcium- toevoegingen).

Semi-tractiebatterijen zijn wat duurder, maar de extra investering loont zeker wat betreft levensduur en betrouwbaarheid.

Tractiebatterijen / tractiesets bieden zo'n beetje alles wat men zich kan wensen: veel stroom, een lange levensduur en een hoge betrouwbaarheid. Het probleem zijn echter de prijs en afmetingen.
Een tractiebatterij wordt veelal samengesteld voor het doel waarvoor het gebruikt wordt. Daarom kom je ze vaak tegen met losse cellen. Iedere cel heeft een positieve plaat met een zogenaamde buisjesstructuur. Hierdoor is de plaat beter bereikbaar voor het zwavel- zuur en ontstaat er een groot oppervlak.

Deze batterijen zijn bijzonder geschikt bij intensief gebruik van de batterij-installatie. Tractiebatterijen kunnen met hoge stromen worden geladen en zijn daardoor weer snel voor gebruik beschikbaar.

AGM accu´s

AGM Accu's: De afkorting AGM staat voor ABSORBED GLASS MATERIAL. Als materiaal gebruikt men glasvezel als isolator welke doordrenkt is met een verdund zwavelzuur. De startcapaciteit wordt middels deze AGM-technologie flink hoger, waardoor een kleiner formaat AGM accu volstaat ten opzichte van "normale" open of gesloten / onderhoudsvrije accu's met een vergelijkbaar amperage. De AGM accu's zijn tevens tot 70% ontlaadbaar zonder schade te berokkenen aan de accu. AGM accu's kunnen met een geschikte acculader weer in 5 tot 6 uur volgeladen worden. Eer lood zuur accu doet hier gemiddeld 10 tot 12 uur over. AGM accu's zijn volledig gasvrij, lekdicht en kunnen zonder problemen in iedere gewenste positie worden gemonteerd (bijvoorbeeld ondersteboven). Zelfs doorboren van een AGM batterij zal niet leiden tot lekkages.

Klik om naar onze bestelsite te gaan!

 

Onze 10 best verkochte producten

Zonnesysteem boot
Zonnesysteem camper
Accu voor zonnepanelen
Solar accu's AGM
Semi-tractie accu's
Koelen 12V/24V
Zuivere sinus omvormers
Semi-tractie accu's
12V 15 ampere acculader
Hoogwerker accu's